http://www.golem.cz/cz.html
http://www.cateringmelodie.cz/cz/
http://www.zatisigroup.cz/cs/zatisicatering/
Banketing a catering dále jen bc ( dříve slavnostní hostiny )
je označení pro gastronomické akce pořádané v provozovnách( banketing) nebo mimo provozovnu(catering)
Dělení : s nabídkovými stoly - raut, recepce, party
bez nabídkových stolů - banket, galavečeře
Realizací banketingu a cateringu provozovna zvyšuje svoji ziskovost a zároveň úspěšně zvládnutá akce posiluje image a prestiž provozovny. Pořádání akcí kromě již zmíněné ziskovosti přináší řadu dalších positivních aspektů, protože se lze oproti běžnému komerčnímu provozu na akci dobře připravit.
Dopředu jsou známe tyto údaje :
1. datum a čas konání akce
2. počet osob
3. rozsah požadovaných služeb
4. podávaný sortiment
5. sociální identita a složení hostů ( pohlaví, věk, společnské postavení)
K tomu, aby akce proběhla opravdu úspěšně musí provozovna splňovat následující podmínky :
1. vhodné prostory
2. zařízení prostor a vybavení inventářem
3. kvalifikované pracovníky ve výrobě, kteří vytvoří produkt dle požadavku klienta
4. odborně zdatné a komunikativní pracovníky v obsluze
Fáze realizace bc
1. reklama (v mediích), propagace ( v provozovně nebo u partnerských firem), refernce ( bývalí klienti )
2. Sjednání akce s klientem ( telefon, email, osobně) . Této fázi je třeba věnovat zvýšenou pozornost, neboť se jedná o získání klienta. Pohybujeme se v konkurečním prostředí a klient má zpravidla možnost výběru. Lze nabídnout degustační vzorky. Nutná písemná smlouva u kací většího rozsahu a zálohová platba. Všechny požadavky hosta i to na co má host nárok, musí být písemně uvedené ve smlouvě. Při případné reklamaci je smlouva důkazním materiálem.
3. Naplánování ( sales department nebo kompetentní manager )
4. Příprava akce ( sklad- zajištění surovin, kuchyň - výroba, servis - příprava prostor, inventáře, výzdoby a nápojů )
5. Realizace - vlastní průběh akce ( výroba, expedice, servis )
7. Vyúčtování ( hotově po ukončení, bezhotovostní převod, platební karta )
1. Objednávka hostiny
Zásady : osobní jednání, objednávka nebo smlouva, cenové relace, rozsah služeb, speciální přání, platební podmínky
Při sjednávání rautu vybírá host z předložených kalkulací zpravidla pro 100 osob. Kalkulace jsou v různých cenových hladinách a obsahují kompletní výčet pokrmů teplé, studené a cukrářské kuchyně. Cena se u jednotlivých položek neuvádí. Cena kromě pokrmů obsahuje i servis. Host může požadovat další služby související s akcí.: hostesky, ceremoniáře, výzdobu, hudební produkci , dražší značkové suroviny a nápoje, lihoviny, práci před hostem ( flambé, tranžírování, míchání), barmanství- nabídka koktailů nebo free style, vinotéku, zajištění programu,
2. Hostiny s nabídkovými stoly. http://www.zatisigroup.cz/cs/akce/bufet/zatisicatering/
1)Fenomén moderní gastronomie
4)Veškeré pokrmy se najednou aranžují na stoly a dále se již nedoplňují pokud se hostem nedomluvíme jinak.
5)Nabídkové stoly jsou sestaveny obdélníkových restauračních stolů a prostírají se skirtingy a klasickými ubrusy.
6)Povrch studeného nabídkové stolu by měl být plastický tzn.vyvýšené body. Vyvarujeme se bezvýrazné jednolité plochy
7)Uprostřed květinová výzdoba nebo etažér s ovocem.
8)Mísy s pokrmy podložený pod šálkem směrem k hostům,překládací příbor
9)Do rohu stolu umísťujeme peč.talířky košík na pečivo,příbory.
10)Pečivo banketní, celozrnné nebo pokrájené na malé kousky.
11)Talířky dezertní ,příbory-dezertní vidličky,dezertní nože pouze případě,že charakter pokrmů vyžaduje jejich použití,totéž kovové lžičky.
12)Všechny výrobky by měli být miniaturní.
Raut zkopírováno z http://www.bps-catering.cz/rauty/
Když se řekne raut...
Rauty jsou v dnešní době nejoblíbenější formou společenského setkání spojeného s pohoštěním. Řada našich klientů volí formu rautu také proto, že raut umožňuje lehce navázat kontakty se zajímavými lidmi a dává účastníkům volnost pohybu.
Rautová menu
Rautová tabule nabízí širokou paletu pokrmů a může být zaměřena na delikatesy národní kuchyně hostitele. Rautové menu vždy respektuje přání milovníků masa i přísných vegetariánů.
Co nesmíme opomenout
Při přípravách je důležité pomyslet na výzdobu, promyšlenou organizaci průběhu večera, volbu hudby a doprovodný program.
-
1.2. Charakteristika
-
Raut – recepce( galarecepce ) klasická forma pohoštění pomocí nabídkových stolů, hosté jsou společensky oblečeni a doba trvání rautu by neměla přesáhnout 2 hodiny. Počet míst k sezení může být nižší než počet hostů. Pokrmy na raut se nedoplňují pouze poloprázdné mísy se skládají dohromady.K dispozici je studený stůl, cukrářský stůl, teplý bufet, kávový bufet ( eventuálně servis formou nabídky z podnosů), nápojový stůl – dle požadavku objednavatele (víno, minerální vody, ovocné šťávy, ne lihoviny). Cena rautu je stanovena předem a odvíjí se dle předpokládaného počtu hostů na rautu. Objednavatel obdrží při sjednávání akce kalkulaci což je soupis podávaných pokrmů. Před vpuštěním hostů do místnosti se doporučuje s objednavatelem provést předání rautu což je odsouhlasení pokrmů dle kalkulace a provést o tomto záznam (dodací list) s podpisy obou stran. Nápoje se zpravidla účtují dle skutečně odebraného množství a s objednavatelem se sjedná pouze sortiment.
Obsluha rautu
-
Servis welcome drinku
-
proslov hostitele a pozvání ke stolu
-
konzumace pokrmů ze studeného stolu
-
konzumace - teplý bufet
-
konzumace - cukrářský stůl + káva
-
servis digestivu, přípitek a rozloučení s hosty
1.3. Nabídka - kalkulace rautu - příklad
1x jemná masová paštika s marinovaným kuřecím frikasé
1x zvěřinová paštika zjemněná portským vínem
2x po anglicku pečený rostbeaf podávaný na listovém salátě
s mangem
1x carpaccio z anglické svíčkové s lánýžovým vinigrate
a italským parmasánem
2x marinovaný kanadský losos v ledovém salátě s čerstvým
koprem a lososovým tartare
1x dijon chafroa na balsamikové redeukci Kč
1x surimi koktail
1x tomaty s mozarelou
1x marinovaná cuketa a lilek na provensálském koření
1x španělské gaspachcio
60 ks sýrových minidesertů
Parmská šunka s medovým melounem
Teplý bufet
25 pc marinovaná vepřová panenská svíčková v citrusových
plodech dokončená kuchařem před zraky hostů
25 pc kuřecí prsíčka na medu s vůní koriandru
15 pc zeleninové ratatouille
15 pc štoucháne brambory
Deserty
100 ks cukrářské minidesrty
2 ks ovocný salát v melounu
10 pc tiramisu
20 pc banánovo ořechové soté s palačinkou
20 pc staročeské lívanečky v borůvkové omáčce
Doplňky
100 ks banketní pečivo
30 ks celezrné pečivo
2x variace jemného slaného pečiva a oříšků
1x variace prvotřídních francouzských sýrů
Party zkopírováno z : http://www.bps-catering.cz/party/
Když se řekne párty...
Když se řekne párty, většina z nás si vybaví neformální zábavu více lidí spojenou s hudbou. Ta může být reprodukovaná nebo s kapelou, rozhodně by to měla být hudba, u které se všichni dobře baví.
Párty podle Vašich představ
Párty můžeme udělat ve velkém a pozvat třeba celý ročník ze střední školy. Jistě rádi zavzpomínáte, co všechno jsme zažili. Nebo se budete chtít jen pobavit v milé společnosti svých nejbližších. Není vůbec důležité, pro kolik lidí se rozhodnete párty uspořádat. Není důležité ani to, pro jakou výzdobu se rozhodnete, jestli vůbec o nějaké budete uvažovat.
Vaše párty menu
Od párty asi nikdo nečeká velké hodování, spíše množství skvělých drinků a něco drobného na zakousnutí. Vhodné je finger bufet, tedy drobné pohoštění ke kterému nepotřebujete talířky, nebo zajímavé sushi menu. Ale pokud se při párty chcete také výborně najíst, klidně zvolte studený nebo teplý raut, bohatá tabule určitě potěší každého účastníka.
3 .Hostiny bez nabídkových stolů.
1) Banket ( tabule ) a galavečeře ( každý stůl je samostatná tabule)http://www.zatisigroup.cz/cs/akce/galavecere/zatisicatering/
2)Servíruje se jednotlivé menu
15)Jako dekoraci lze použít svícny,etažéry s ovocem,fantazii se meze nekladou.
Banket zkopírováno z : http://www.bps-catering.cz/banket/
Kdy zvolit banket
Byli jste hosty na slavnostním banketu a atmosféra luxusu, nádherná výzdoba či slavnostní ráz večera na vás udělaly patřičný dojem? Možná se právě rozhodujete zda nezvolit pro oslavu kulatého výročí od založení vaší společnosti, svatbu nebo jinou zvlášť významnou událost právě banket.
Když se řekne banket...
Banket je vrcholnou formou gastronomického servisu s vysokým efektem, což bývá spojeno s vyššími realizačními náklady. Zasedací pořádek hostů bývá předem určen, stejně tak pořadí pokrmů a nápojů. Individuální požadavky hostů musí být známy předem.
Prostředí a dekorace banketu
Pokud zvolíte pro banket historický objekt, je velká část výzdoby prostoru již zajištěna. Pokud jste se rozhodli pro svatbu na zahradě s párty stany, navrhneme vhodné dekorace. Sezení u kulatých banketových stolů s sebou nese vyšší požadavky na velikost prostoru.
3.1. Postup při ralizaci banketu - galavečeře
Objednávku písemnou formou podává zákazník poštou nebo osobně vedoucímu pracovníkovi.
Věc : objednávka
Objednávám u Vás hostinu pro lO osob dne lO.5.2OO3 od l2 00 hod. v ceně 5OO,--na osobu.
Děkuji za vyřízení
S pozdravem
Josef Vocásek
TGM 99
Nové Město nad Metují
na písemnou objednávku hosta reaguje vedoucí pracovník písemným potvrzením objednávky.
Vzor :
Pan František Vocásek
TGM 99
Nové Město nad Metují
Náchod 1.1.2010
Hotel Epl
Věc : potvrzení objednávky
Potvrzuji Vaši objednávku ze dne ...pro l0 osob v ceně 500,--Kč na osobu. Děkujeme, že jste se obrátili na náš podnik a věříme, že budete s poskytnutými službami spokojeni
S pozdravem
Jan Voháňka
vedoucí provozovny
Z praxe : host vznese telefonický dotaz a v případě, že je volný termín a provozní kapacita umožňuje uspořádání hostiny, sjednají si obě strany osobní schůzky, kde se upřesní všechny detaily ohledně hostiny a hlavně sjednají cenu, u právnických osob je toto záležitost obchodní strategie , neboť jednající zástupce firmy nasazuje taktiku „ vytloukání výhod „, a požaduje rozličné kalkulace. I fyzických osob sjednání ceny nebývá zpravidla problém, musíme se však připravit na to, že budou požadovat ústupky ( vlastní alkohol, zákusky)
Objednávka se píše hlavně kvůli platebnímu styku, v případě, že host platí na fakturu(úvěr) a také jako podklad o akci.
Jednání s hostem
S hostem jedná pověřený pracovník ( vedoucí provozovny, sales department)
Jednání s hostem má několik účelů :
l. Host si prohlédne prostory ve kterých hostina proběhne
2. Dohodne se cenová hladina
3. Sjednají se další podmínky ohledně hostiny, zvláštní přání hosta
4. Vše je sjednáno písemnou formou
5. U akcí většího rozsahu nebo v případě vyššího finančního limitu nabízíme hostům degustační tabuli
Z praxe : velmi důležité je uvést i zdánlivé drobnosti, které nám mohou připadat malicherné. Má to význam při případném řečené reklamace.
Kalkulace - banketní hostina : je soubor předem sestavených menu v určité cenové hladině. Vedoucí může zvolit několik alternativ obchodního jednání
1. Předloží menu v několika cenových relacích a host vybírá dle ceny a jídla
2. Zeptá se hosta kolik hodlá investovat do hostiny a předloží menu v příslušné ceně
3. Sestaví společně s hostem další menu a dohodnou cenu
Zásada : host musí přibližně vědět kolik bude platit. Nutno počítat s určitou finanční reservou.
SMLOUVA - písemná dohoda se doporučuje s hostem uzavřít jedná li se o hostinu pro více osob nebo za více peněz nebo jsou li přání hosta náročná a neobvyklá.
Z praxe : u právnických osob se doporučuje bezpodmínečně uzavřít smlouvu. Odpovědný jednající pracovník je zpravidla zkušený a proškolený v obchodní taktice a může dojít k situaci, že bude požadovat službu, která není v ceně a bude argumentovat, že mu toto bylo ústně přislíbeno. V případě smlouvy je vše dané a jasné.
Pracovní příkaz, personální a materiální zajištění hostiny ( žádanka na inventář)
Na základě sjednaných bodů s hostem vypracuje vedoucí pracovník Organizační plán - pracovní příkaz, který obsahuje veškeré informace, které musí pracovníci znát, aby mohli bezchybně zajistit průběh akce.
VZOR !
Pracovní příkaz
Určeno : ved. středisek
Svatební hostina : p. Vasil Šamtala
l8.l2.2OO2 příchod ve 12 00 do l6 00 hod.
Počet osob : 35 + 3 děti
Menu :
Cinzano bitter
Šunkový kornoutek s křenovou šlehačkou
Česká svatební polévka
Svíčkové řezy OPERA, hranolky, barevný salát
Svatební dort
káva
Nápoje :
Chardonnay 2005, Cielo, Italie,
André rossé, 2007, znojemská oblast, Znovín a.s
Merlot 2006, Crrek Valley, Lindeman, Australie
Tokaj aszu 5 putnyios, Maďarsko
Camus VSOP
Další pokyny :
Květinová výzdoba 800,--Kč
Aperitiv podat při příchodu - ve stoje
Uvítání - rozbít talíř ( pozor, nevěsta je těhotná)
Průběžně informovat paní Šamtalovou o množství podaných nápojů
Úhrada v hotovosti po ukončení, záloha 2.000,--Kč
Zasedací pořádek a cedulky si dodají sami
Z praxe : : pracovní příkaz může mít různé formy a cílem je poskytnout řadovým pracovníkům potřebné informace k výkonu jejich práce. Vedoucí středisek se pravidelně scházejí s vedením hotelu rámci porad, kde jsou veškeré akce probírány a vypracovává se koordinace a spolupráce jednotlivých středisek.
Na základě takto vypracovaného plánu - příkazu od managera, jednotliví vedoucí středisek v rámci svých kompetencí zajistí další informační tok ke svým podřízeným a formou vlastních písemných či ústních příkazů z a j i s t í potřebné suroviny, pracovníky a inventář na akci.
Žádanka na inventář : vyhotoví pověřený pracovník. Při tvorbě vychází z menu pro daný počet osob + 10% reserva.
VZOR !
Předkrm : 42 x desertní příbor, 42 x desertní talířek 42 x pečivový talířek Aperitiv : 42 sklenka miska
PS : v praxi se žádanka na inventář nepoužívá. Veškerý inventář je na skladě střediska a obsluha si jej musí pouze včas vyzvednout, zkontrolovat a připravit. Žádanku v tomto kontextu je nutno chápat jako upřesnění a vytvoření si přehledu o potřebném inventáři a hostinu. Tento inventář se nesmí brát ze stavu odbytového střediska určeného k obsluze pasantních hostů.
Polévka : 4 x terina 42 x hluboký talíř 42 x Polévková lžíce , Hlavní chod : 42 x masový příbor
42 x talíř ovál , Desert : 42 x moučníková vidlička, 42 x moučníkový talířek , Káva : 42x šálek, podšálek, kávová lžička
Nápoje : 42 sklenka long , 42 x sklenka na bílé víno, 42 sklenka na růžové víno, 42 sklenka na červené víno, 42 sklenka na tokajské víno, 42 sklenka na koňak-napoleonka.
Po ukončení akce se inventář omyje a čistý předá zpět do skladu.
Příprava místnosti, příprava inventáře
Místnost pro konání akce musí být řádně vyvětrána a uklizena, dále zde musí být vhodná teplota
Před zahájením přípravných prací provedeme důkladnou kontrolu čistoty, případně odstraníme závady
Inventář máme k dispozici dle žádanky. Před zahájením akce jej přeleštíme a uložíme na plata podložené plátěným ubrouskem nebo utěrkou.Při manipulaci s inventářem používáme rukavičky a sklenky bereme za spodní část, příbory za rukojeť.
Při této činnosti klademe důraz na vždy bezvadný pořádek a přehled. Používáme bílý plášť.
Z praxe : veškerou přípravu provedeme v rámci možností s předstihem, nejlépe 1 den. Nenastane pak situace, že bychom se dostali do časové tísně.
Výběr tvaru tabule, určení čestných míst, nákres jednoho místa
Tvar tabule závisí na velikosti, tvaru a uspořádání místnosti, kde probíhá hostina a na počtu hostů u tabule. Volíme takový tvar, který je výhodný pro hostu a umožňuje dobrý přístup k hostům. Dále dbáme na to, aby všichni hosté seděli pohodlně a měli dostatek místa.
Tvary : I nejvhodnější tvar, čestná místa uprostřed s výhledem na vchod, konce I jsou volné, tabule je sestavena ze dvou souběžně postavených stolů, nebo dlouhého stolu postaveného podél. Nevýhody : náročné prostírání, lidé sedící naproti sobě jsou dost vzdáleni a nemohou komunikovat.
T - podobné tvaru I ale je zde čelo, kde sedí čestní hosté. Ostatní jako tvar I
U - pro větší společnost v menším prostoru. Nevýhody : hosté sedí k sobě zády
L - nouzové řešení do atypických místností
E - pro větší společnost
Soustava tabulí I : pro velký počet osob, mohou být i kulaté stoly
Čestná místa : naproti vchodu pro hosty
výhled do kraje, města, obraz
Nákres l místa : provádí se dle menu
Prostírání tabule
-
Kontrola čistoty sedacího inventáře a podlah
-
Sestavení stolu do tvaru tabule
-
Založení moltonů
-
Prostření ubrusů
-
Založení květinové výzdoby
-
Založení DSI
-
Kladení slepého ( klubového talíře )
-
Založení příboru
-
Založení skla
-
Založení pečivových a desertních talířků
-
Založení ubrousků
-
Založení pečiva
-
Finální kontrola
Dekorační stolek připravujeme k hostině, která se pořádá k určité příležitosti. Tento stolek nemá pracovní charakter ale pouze reprezentační. Velikost - jako keridon, prostření - skirting + ubrus, napron možný.Klademe a dekorujeme jej předměty a rekvizitami související s tématem pořádané hostiny. Květiny na tento stůl nedáváme, patří přímo na tabuli. V komerčním provoze se tento stůl vyskytuje vzácně a většina dekorace se umisťuje přímo na slavnostní tabuli.
Z praxe : s z dekoračním stolkem setkáme zcela výjimečně. Veškerá dekorace se zpravidla umisťuje přímo na tabuli.
Příruční stůl je rozdílný od klasického příručního stolu v restauraci. Příruční stůl při slavnostní hostině slouží jako prostor pro uložení reservního inventáře pro případ vyššího počtu hostů nebo inventáře, který se z nějakých důvodů nezaložil na slavnostní tabuli a bude se teprve dokládat v průběhu hostiny. Stejný zůstává pouze manipulační prostor. Sestavuje se z několika restauračních stolů, prostírá jako dekorační stolek. Rovněž lze použít klasický absac ( jako kus nábytku) a připravit jej pro slavnostní hostinu.
Organizační plán obsluhy : je přesný časový plán, který vypracuje vedoucí střediska ( obsluhy ) akce a určí jednotlivé pracovníky na obsluhu akce a vymezí jejich funkce a pracovní povinnosti. nezbytnou podmínkou bezvadného průběhu akce je,a by všichni pracovníci věděli co a jak mají dělat a nevznikaly zmatky, zdržení nebo zbytečné pracovní prostoje.
VZOR !
Akce 5O osob o. Vocásek
Velký sál
Příchod ve l2 00 hod konec cca 24 00
Příprava : Kňourek, Mourek nástup v O8 00 hod. v ll 00 předají splněný úkol
12 00 hod. hotelová hala - lobby bar : přivítání, servis aperetivu + kanapky
Vopička, Vopičková
potom přechod do sálu,
v cca l2 l5 servis předkrmu - Makovec, Vopička, Vrabec
l2 3O - servis polévky - bujon šálek
l2 45 - servis ryby
l3 00 - servis hlavního chodu
l3 30 - servis sýru
l3 45 - servis desertu
nápoje individuelně dle přání průběžně : Mourek, Kňourek
Sortiment : Opat l2%, mattoni, coca cola, sprite, muller thurgau, frankovka
Servis kávy : k desertu dle přání černá, vídeň, alžír
Další pokyny : obsluha polobotky ne sandály
všechny nápoje podávat v lahvích
víno nalévat z litru do založených sklenek
zapnout režon
platba fakturou, potvrdit dodací list
Charakteristika pokrmů a nápojů
je uvedení surovin a stručný technologický postup přípravy jídla
u nápoje uvádíme původ, popis, barvu, vůni a chuť
Oblečení : viz. učivo 1. ročník, rovněž je možné firemní oblečení, čisté, vyžehlené, bezvadná obuv
Vzhled : upravené vlasy, svěží dech, čistý chrup, bez nápadných ozdob a šperků, keep smiling
Servis aperitivu
2 varianty
1 varianta : mimo tabuli, v salonku, foyeru, hale, baru u společností, které se scházejí a čekají na sebe navzájem. Do místnosti, kde je tabule vchází všichni najednou, kdy mají již vypitý aperitiv. Doplněk - kanapka. Číšníci roznášejí aperitiv z podnosů a nabízejí hostům nebo barman nalévá na baru a podává.( porušení gastro-pravidel - slavnostní způsob obsluhy)
2. varianta : klasická, hosté vstupují do sálu najednou, zasednou. Obsluha rozdá prázdné sklenky na aperetiv, vloží doplněk ( může být již vložen před rozdáváním ), přeloží led. Potom obsluhující nalévá z originální lahve odhadem dávku ( 5 cl, 10 cl ). Pro 50 hostů ( 10 cl/osoba) to je
Technika nalévání :
1 způsob - levá ruka za zády
2. způsob -v levé ruce příručník přidržovat pod lahví a otírat hrdlo
Opakování : druhy a značky aperitivu
sklenky, teploty, doplňky
PS : aperitiv zpravidla naléváme již před příchodem hostů a pokud je barevný, tvoří i vhodnou dekoraci tabule. Jinak jej lze i přinést po zasednutí k tabuli již nalitý dle přesného počtu hostů a dětem podat nealko - drink.
Servis předkrmu
1. vyměnit založené talířky z tabule za nachlazené
2. obsluhující přicházejí najednou s mísami a postaví se na svůj úsek za hosta
3. mísou se co nejvíce přiblíží k talíři hosta a překládacím příborem přeloží předkrm hostovi na talíř
4. potom položí překládací příbor na mísu a přejde k dalšímu hostovi, uchopí znovu příbor a opakuje úkon
5. po přeložení všech porci se postaví za hosta a čeká na pokyn vedoucího obsluhy k odchou
6. při překládání nesmí hosta vzít do kleští, prskat na jídlo, strkat do hosta, hlasitě pokřikovat na kolegy.
7. pozor na dech, tělesný pach, krátké sukně a dekolt při překládání
V drtivé většině případů zakládáme studený předkrm na tabuli, dále jej lze přinést po zasednutí a podávat z pravé strany na desertním talířku před hosta. V některých případech se podává předepsaným způsobem ( překládáním),ale další chodu se již podávají formou JO, což je chyba, neboť dochází k nepřípustné kombinaci způsobů obsluhy.
Dle zásad moderní obsluhy bychom dnes podali předkrm na masovém nebo atypickém talíři již upravený v kuchyni a přinesli po zasednutí hostů k tabuli
Servis piva
1. založíme sklenku na pivo na pravou stranu emblémem k hostovi
2. obsluha přichází najednou a každý se postaví na svůj úsek
3. pivo nalévá z lahví do sklenky cca 2 dcl l láhev pro 2 až 3 hosty
4. točené pivo lze nalévat ze skleněných džbánků
5. Ukončení a odchod najednou
Servis polévky
1. provést debaras inventáře po předkrmu
2. založit nahřáté polévkové talíře
3. společný příchod obsluhujících s terinami polévky
4. společné nalévání polévky z levé strany směrem od hosta, terina se nesmí položit na tabuli
5. společné ukončení a odchod na pokyn vedoucího
6. před naléváním polévku naběračkou zamícháme, naléváme 2 až 3 naběračky nebo dle pokynu hosta
6. pozor na opaření anebo ukápnutí horké polévky hostovi do klína
PS toto je jedniná správná technika dle zásad slavnostního způsobu obsluhy
Moderní obsluha : servis v bujón šálku nebo hlubokém(atypickém) talíři podloženém mělkým talířem
Servis teplého předkrmu
provádí se překládáním z mís na nahřáté desertní talíře. Volíme takové předkrmy, které lze bez problému přeložit. Technika je stejná jako u studeného předkrmu. Kontrolujeme pečivo - doplňujeme. Teplý předkrm často bývá nahrazen rybou.
Servis ryby
Ryba bývá podávána již filetovaná tj. upravená na jednotlivé porce. Aranžuje se společně s přílohou na mísu, máslo, omáčku nebo dresink v sosíru.
PS Moderní obsluha : kuchař upraví pokrm přímo na masový nebo atypický talíř, přikryje klošem a číšník podává zprava
l. Obsluha přichází společně a na pokyn vedoucího zahajuje překládání.
2. nejprve přeloží maso potom ozdobu nakonec přílohu
3. další číšník přelévá omáčkou nebo dresinkem nebo podlévá šťávou ze sosíru pomocí naběračky se zobáčkem
4. servis musí proběhnout rychle, aby pokrm nevystydl
5. odchod společně na pokyn vedoucího
6. v případě, že ryba neobsahuje kosti, talířek na kosti se nezakládá, při překládání filete ryby je držení příboru na plocho
Servis salátu
salát překládáme teprve tehdy až je přeložen hlavní chod
salát překládáme na vychlazený desertní talířek, který zakládáme na levou stranu vedle vidličky
salát musí být naaranžován na listu salátu, aby jej bylo možno přeložit a obsahuje již zálivku nebo dresink
porce salátu musí být přiměřená, aby bylo možno provést přeložení
salát by neměl ve správně sestaveném menu chybět
PS : moderní obsluha - salát je připraven již v kuchyni na desertní talířek nebo atypický inventář a založí se těsně před servisem hlavního chodu na levou stranu
servis vína
k předkrmu nebo rybě podáváme bílé víno
sklenka je založena nad příborem ( nožem ) rybí nebo na teplý předkrm
Obsluhující vcházejí společně s již otevřenými lahvemi vína
společně začínají nalévat do sklenky na bílé víno
technika nalévání jako u aperitivu
porce je cca 10 až 15 cl
po ukončení odchod na pokyn vedoucího obsluhy
Z praxe : moderní obsluha - u většiny hostin si nápoj vybírají hosté individuálně dle své chuti a neakceptují, aby jim byl ke každému jídlu nápoj předepsán. Z toho důvodu zakládáme sklenky na tabuli - universálního typu(estetika) a do nich naléváme vybrané nápoje z lahví ( víno, minerálka, ovocná štáva apod)
33
Servis hlavního chodu
maso, příloha jsou naaranžovány na mísách buď maso a příloha společně cca 6 - 10 porcí nebo maso zvlášť na míse ( tvar mísy dle tvaru masa ) a na další mísách příloha. Omáčky nebo šťávy v sosírech. Obsluhující přicházejí společně a dle plánu provádějí překládání dle pravidel slavnostního servisu. Obsluha musí být rychlá, aby pokrm host konzumoval teplý.
Moderní způsob - atypický inventář na který se v kuchyni naaranžuje pokrm a transportuje se k tabuli překrytý klošem.
EU : na tabuli se založí vyhřívací desky, před hosta nahřáté masové talíře. Masa na oválných mísách, přílohy v hlubokých nerezových mísách obsluhující přinesou z kuchyně a položí na vyhřívací desky, které jsou již připraveny na tabuli. Hosté se sami obsluhují a číšníci pouze vyměňují prázdné mísy za plné.
Servis sýru
Překládáním naporcovaného sýru - kvalitní druhy z porcelánové mísy nebo dřevěného prkénka na desertní talíř hosta. Konzumace : desertní příbor, doplňky : černé pečivo, máslo, paprika, drcený kmín
PS : moderní způsob - variace sýrů doplněná ořechy nebo sušeným ovocem podávané na prkénku nebo atypickém porcelánu. V jídelních lístcích luxusních restaurantů bývá uveden pod deserty ( ve své podstatě je slaný desert)
Servis vína
veškeré nápoje podáváme vždy těsně před servisem chodu, ke kterému je nápoj určen
víno volíme vždy dle barvy masa ( barvu) a dle somelieurských pravidel
Servis desertu
jako desert volíme výrobky cukrářské kuchyně, které lze podat slavnostním způsobem obsluhy.
Založíme vychlazené moučníkové talíře
Z levé strany překládacím příborem přeložíme desert
Společný nástup i odchod
Konzumace moučníková vidlička
Výrobek je křehký a při servisu je nutno dbát zvýšené opatrnosti
Moderní obsluha : v kuchyni se upraví desert na masový talíř ( různé barvy) a zprava servíruje hostovi ( pěny, kombinace ovoce a zmrzliny, jogurt atd. ne máslové a energeticky vydatné dorty)
Servis sektu
do sklenky flétna, správně vychlazený, nalévat z pravé strany pomalu, aby pěna nepřetekla přes okraj sklenky
Servis kávy a digestivu
sklidíme veškerý inventář, včetně klubových talířů
založíme předehřáté moka-šálky spolu s podšálkem, rozetkou ( moka-lžičkou), dále založíme smetanu v konvičkách a cukřenky
založíme vhodné sklenky na digestiv
založíme popelníky
kávu naléváme z porcelánové nebo nerezové konvice z pravé strany
digestiv naléváme odhadem - dávku 4 cl
kávu a digestiv lze podávat v odděleném salonku
vhodné digestivy : kvalitní koňaky, levnější varianta - brandy
ženám kvalitní značkové likéry s nižším obsahem alkoholu - malibu, bols, baileys
koktaily - after dinner drink
Z praxe : moderní obsluha : po hostině hosté se hosté zpravidla přemisťují k baru, WC, ven nebo konverzují s přáteli a tak podávání kávy bývá značně volnější a nabízí se již připravena v šálku z podnosů nebo na přání hosta. Oblíbené jsou zejména kávy s našlehaným mlékem nebo presso, kávu lze nahradit i čajem - široký výběr
Digestiv se podává pouze na přání a spíše vyjímečně ( vysoký obsah alkoholu ). Angličané s oblibou pijí portské, současná gastronomie klade důraz na kvalitní vína. Tvrdý alkohol se stává záležitostí notoriků nebo laiků.
Práce po ukončení hostiny
ukončení akce je dáno sjednanou dobou s hostem a po dohodě jej lze prodloužit
platba za služby se provádí po ukončení akce, obsluhující vystaví doklad a převezme peníze, lze však platit i jiným způsobem - převodem na účet, platební kartou, platbou v recepci - kompletní účet za všechny čerpané služby
Při odchodu hostů se obsluhující loučí s hosty a přitom nenápadně dohlíží, aby někdo z přítomných omylem neodnesl něco co mu nepatří
v průběhu hostiny postupně omýváme inventář a ukládáme na místo
.
Pracovní úkony po odchodu hostů
Ø očista inventáře
Ø očista a vynesení popelníků
Ø odevzdání inventáře dle žádanky do skladu
Ø uvedení místnosti do původního stavu
Ø uložení restauračního prádla a příprava na výměnu za čisté
Z praxe :
v případě, že host neplatí v hotovosti, musí nám potvrdit převzetí služeb ( podpis faktury, dodacího listu)
neměli bychom z pracoviště dříve, pokud není v perfektním pořádku. Dát pozor na sypání popelníků do košů - požár a nezapomenout při odchodu uvést do chodu elektronickou ostrahu-alarm.
Příprava místnosti
Místnost- sál, ve kterém proběhne akce musí splňovat několik zásadních požadavků
· bezvadná čistota a hygiena, přilehlé WC jen pro hosty akce
· teplota místnosti dle ročního období
· výzdoba – po dohodě s hostem, profesionální aranžmá
· Požární ochrana a evakuační plán
Příprava nabídkových stolů
Dle rozsahu služeb připravujeme tyto stoly :
· studený stůl – ústřední dominanta sálu
· cukrářský stůl-menší než studený
· nápojový stůl
Další stoly : teplý bufet, kávový a další dle dohody s hostem, nezapomenout na stolky odkládací. Počet míst u stolů určených ke konzumaci může být nižší než počet hostů.
Stoly prostíráme skirtingem, na plochu klademe dlouhé(banketní)ubrusy, vytváříme dominantní body a vyvýšeniny,aby stůl působil bohatým a estetickým dojmem. Na stoly prostíráme desertní talířky, vidličky, pečivo a ubrousky.
Catering
Je realizace gastronomických akcí mimo vlastní provozovnu v cizím objektu a prostředí. Cateringová firma přiváží s sebou veškerý inventář potřebný pro akci, ubrusy, pokrmy a nápoje. Finální práce dokončování a aranžování pokrmů mohou probíhat v místě konání akce, neboť během přepravy se často naaranžovaná mísa znehodnotí.
Postup při zajištění cateringové akce :
1. sjednání rozsahu služeb a ceny se zákazníkem
2. prohlídka místa konání akce
3. zajištění logistiky
4. zajištění výroby pokrmů v souladu s hygienickými normami
5. zajištění dostatečného množství nápojů
6. zajištění chladící kapacity nápojů
7. vyzdobení místnosti
8. příprava nabídkových stolů
9. příprava café baru
10. příprava servisu wellcomedrinku
11. aranžmá jednotlivých stolů
12. servis wellcomedrinku
13. obsluha akce
14. sklizení inventáře, urovnání do přepravních bosů a naložení do dopravních prostředků
15. uvedení místnosti do původního stavu včetně úklidu a odvozu veškerého vyprodukovaného odpadu
Hostiny studijní materiál část 1
04.05.2007
Aktuální přílohy z gastronomických zařízení
Nabídka - kalkulace rautu
1x jemná masová paštika s marinovaným kuřecím frikasé
1x zvěřinová paštika zjemněná portským vínem
2x po anglicku pečený rostbeaf podávaný na listovém salátě
s mangem
1x carpaccio z anglické svíčkové s lánýžovým vinigrate
a italským parmasánem
2x marinovaný kanadský losos v ledovém salátě s čerstvým
koprem a lososovým tartare
1x dijon chafroa na balsamikové redeukci Kč
1x surimi koktail
1x tomaty s mozarelou
1x marinovaná cuketa a lilek na provensálském koření
1x španělské gaspachcio
60 ks sýrových minidesertů
Parmská šunka s medovým melounem
Teplý bufet
25 pc marinovaná vepřová panenská svíčková v citrusových
plodech dokončená kuchařem před zraky hostů
25 pc kuřecí prsíčka na medu s vůní koriandru
15 pc zeleninové ratatouille
15 pc štoucháne brambory
Deserty
100 ks cukrářské minidesrty
2 ks ovocný salát v melounu
10 pc tiramisu
20 pc banánovo ořechové soté s palačinkou
20 pc staročeské lívanečky v borůvkové omáčce
Doplňky
100 ks banketní pečivo
30 ks celezrné pečivo
2x variace jemného slaného pečiva a oříšků
1x variace prvotřídních francouzských sýrů
|
|
|
|
|
|
Vážení obchodní přátelé, Doufáme, že tyto stránky Vám pomohou nahlédnout do aktivit naší společnosti. |
||
· Typ akce · Datum uskutečnění · Počet osob · Finanční limit · Prostor - vámi vybraný včetně podmínek k provozu (popř. představu) · Čas zahájení a předpokládaný konec akce · Speciální požadavky |
||
|
||
Těšíme se na váš telefon, osobní setkání a na spolupráci s Vámi. |
||
|
|
|
|
Gastro - Party - Servis |
|
DOPROVODNÝ SERVIS |
|
|
KVĚTINY · Dekorace · Vázání květin |
|
|
TISKOVÝ SERVIS · Tisk pozvánek, oznámení, jmenovky |
|
|
HUDBA Reprodukovaná hudba dle výběru · Zajištění živé hudby (klasika, pop, rock) dle přání |
|
|
FOTO - VIDEO · Fotograf a video na profesionální úrovni |
|
|
ZÁBAVA · Taneční vystoupení, moderátor, zábavný program · |
|
|
SPECIÁLNÍ NABÍDKA |
|
|
|
|
|
ZAHRADNÍ SLAVNOST s grilováním · Odpolední nebo večerní setkání, pořádeném v letním období · Hosté se obsluhují sami u nabídkových stolů · Zábava je doplněna hudbou a tancem · Součástí jsou grilované speciality na velkém zahradním grilu |
|
|
|
|
|
TRADIČNÍ NABÍDKA |
|
BANKETY · Hostina pro více účasníků · Jídlo a pití je servírováno obsluhou podle zadaného menu hostů u stolu ( od předkrmu po moučník atd. ) |
RAUTY · Setkání vybrané společnosti · Volný výběr jídla a pití z nabídkových stolů včetně teplé a studené kuchyně |
RECEPCE · Oficiální přijetí hostů spojené s pohoštěním pořádaném na oslavu významné události |
KOKTEJLY · Společenská schůzka v pozdní odpoledne při níž se podává lehké občerstvení · Hosté většinou stojí |
UKÁZKOVÁ SORTIMENTNÍ A CENOVÁ NABÍDKA NA SLAVNOSTNÍ RAUT PRO 100 OSOB. |
|
Rajčátko zdobené kaviárem a loupanými krevetkami |
10 ks |
Kaviárová pěna na okurkovém podstavci zdobená uzeným halibutem |
10 ks |
Salátová okurka zdobená křenovým žervé a uherským salámem |
10 ks |
Plněná okurka se zjemněným žervé a plátkem uzeného lososa |
10 ks |
Vajíčko se žloutkovou pěnou zdobené plněnou olivou |
10 ks |
Sardelová fáš na vajíčku s uzeným šprotem zdobená limetkou |
10 ks |
Paštička z listového těsta plněná lososovým tatarem a kapary |
10 ks |
Kachní vejce s pórkem a asijskou omáčkou |
10 ks |
|
|
Galantýna z jelena plněná kuřecím masem a mrkvičkou |
|
|
|
Pražský dezert ze sýra a šunky zdobený koktejlovými třešněmi |
20 ks |
Sýrové kuličky obalené v čerstvých bylinkách |
5 ks |
Sýrová rolka se sardelovou pěnou |
5 ks |
Pikantní sýrová roláda |
|
Mozzarella s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou |
|
Uzený sýr |
|
Eidamská cihla s petrželkou |
|
Eidam s bazalkou |
|
Hermelín s pepřem a paprikou, cibulkou |
|
Ementál |
|
Balkánský sýr |
|
Sýrová mísa - mélange |
|
Sýrové mísy jsou dekorovány hroznovým vínem a jiným ovocem |
|
|
|
Patriarch Chedar |
|
Maasdamer |
|
Herren s kopřivou |
|
Ammerseer se zeleným pepřem |
|
Frodor uzený |
|
Rahmtilsiter |
|
D´or Blu |
|
Cambozola s bylinkami |
|
Cambozola s česnekem |
|
Camembert |
|
Kozí sýr Buche Chevre |
|
Mirabo |
|
Gorgonzola |
|
Pravý italský parmezán |
|
Champignon |
|
Sýrový nářez - mix |
|
|
|
Šunka vepřová, Poličan, Herkules |
|
Drůbeží šunkový, Moravské uzené, Krůtí rolka |
|
Uherský salám, Debrecínská pečínka |
|
Čabajská klobása, Uzená kýta |
|
Uzeninový nářez - mix |
|
|
|
Prosciutto di Parma s medovým melounem |
|
Coppa di Piacenza s dvěma druhy melounu |
|
Italská slanina |
|
|
|
Těstovinový salát "Frutti di Mare" |
|
Chobotnicový salát |
|
|
|
Anglický rostbeef marinovaný se zeleným pepřem s |
|
Rostbeefová rolka s křenovou pěnou, pomerančem a kiwi |
10 ks |
Svíčková "Wellington" pečená s pikantním kořením v listovém těstě |
|
Skládaná srnčí kýta na rozmarýnu servírovaná s brusinkami a exotickým ovocem |
|
Carpaccio z lososa sypané pravým Parmezánem |
|
Carpaccio z hovězí svíčkové s drceným pepřem, česnekem a plátky Parmezánu |
|
Carpaccio z modrohlava sypané pravým Parmezánem |
|
|
|
Plněný losos kanadský obložený citronem a sezónní zeleninou |
1 ks / cca 2kg |
Uzený losos |
|
Uzený mečoun |
|
Uzený halibut dekorovaný citrony |
|
Vařené chobotnice v rybím vývaru |
|
Žabí stehýnka marinovaná na česneku |
|
Variace čerstvých syrových ryb na způsob Sashimi var. 1 |
1 por /3,5 kg/ |
/halibut, losos, modrohlav, jumbo krevety, toasty, |
|
Marinované chobotničky |
|
Mušle Svatého Jakuba |
|
|
|
Grónské krevety s kaparovým dresinkem v lehké majonéze s kapary |
|
Čerstvé ústřice zaledované s citronem |
10 ks |
Špíz s marinovanu obří krevetou |
|
|
|
Salát z čerstvé zeleniny s různými variacemi dresinků |
|
Mrkvový salát s pomeranči a rozinkami |
|
Kukuřičný salát s kápií a olivovým olejem |
|
Studené grilované cukety, lilek a sladké papriky |
|
Variace z čerstvého ovoce |
|
|
|
Hovězí Tournedos pečené s barevným pepřem |
30 por / |
Teplá uzená šunka /s kostí/ |
1 ks |
Lososový filet s krémovou omáčkou |
40 por / |
Zvěřinové ragú zjemněné brusinkami |
30 por / |
|
|
Bramborové pyré s listovým špenátem a česnekem |
30 por / |
Teplá zelenina |
30 por / |
Grilovaná cuketka |
10 por / |
Grilované papriky v ostrém koření |
10 por / |
Čerstvý listový špenát zjemněný smetanou |
10 por / |
|
|
Dresinky smetanové /kaviárový, koprový, bazalkový, s ořechy a nivou/ |
|
Hořčice, křen, nakládané okurky, nakládané cibulky, feferonky |
|
Francouzská bageta |
50 ks |
Chléb - kulatý |
2 ks |
Celozrnný chléb |
2 ks |
Tmavá bageta |
50 ks |
|
|
1/Dorty |
|
- Italské Marengo |
1 ks |
- Charlote di Pere - Hruškový dort |
1 ks |
- Tiramisu s lesními plody |
1 ks |
2/Miniatury |
|
- Variace sladkých minidezertů |
90 ks |
- Domácí minikoláčky |
|
|
|
Moet & Chandon |
15 ks / |
|
|
Budvar 12° /lahvové/ |
40 ks / |
Clausthaler - nealkoholické pivo |
25 ks / |
|
|
Müller Thurgau |
15 ks / |
Veltlínské zelené |
10 ks / |
|
|
Rulandské červené |
10 ks / |
Svatovavřinecké |
10 ks / |
V ceně jsou započteny barmanské služby - míchání koktejlů různých barev a chutí |
|
|
|
Pepsi cola |
40 ks / |
Džus - pomerančový |
30 ks / |
Džus - ananasový |
30 ks / |
Džus - grepový |
30 ks / |
Mattoni - minerální voda |
100 ks / |
|
|
Káva Nestle |
100 por |
Čaj |
offer |
Horká čokoláda |
|
Cappuccino |
|
|
|
|
|
2/ MENU 1100,- Kč/os. |
|
Rajčátko zdobené kaviárem a loupanými krevetkami |
10 ks |
Kaviárová pěna na okurkovém podstavci zdobená uzeným halibutem |
10 ks |
Salátová okurka zdobená křenovým žervé a uherským salámem |
10 ks |
Plněná okurka se zjemněným žervé a plátkem uzeného lososa |
10 ks |
Vajíčko se žloutkovou pěnou zdobené plněnou olivou |
10 ks |
Sardelová fáš na vajíčku s uzeným šprotem zdobená limetkou |
10 ks |
Paštička z listového těsta plněná lososovým tatarem a kapary |
10 ks |
Kachní vejce s pórkem a asijskou omáčkou |
10 ks |
|
|
Kuřecí galantýna s uzeným jazykem obložená křepelčími vajíčky |
|
|
|
Pražský dezert ze sýra a šunky zdobený koktejlovými třešněmi |
20 ks |
Sýrové kuličky obalené v čerstvých bylinkách |
5 ks |
Sýrová rolka se sardelovou pěnou |
5 ks |
Pikantní sýrová roláda |
|
Mozzarella s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou |
|
Uzený sýr |
|
Eidamská cihla s petrželkou |
|
Eidam s bazalkou |
|
Hermelín s pepřem a paprikou, cibulkou |
|
Ementál |
|
Balkánský sýr |
|
Sýrová mísa - mélange |
|
Sýrové mísy jsou dekorovány hroznovým vínem a jiným ovocem |
|
|
|
Patriarch Chedar |
|
Maasdamer |
|
Herren s kopřivou |
|
Ammerseer se zeleným pepřem |
|
Frodor uzený |
|
Rahmtilsiter |
|
D´or Blu |
|
Cambozola s bylinkami |
|
Cambozola s česnekem |
|
Camembert |
|
Kozí sýr Buche Chevre |
|
Mirabo |
|
Gorgonzola |
|
Pravý italský parmezán |
|
Champignon |
|
Sýrový nářez - mix |
|
|
|
Šunka vepřová, Poličan, Herkules |
|
Drůbeží šunkový, Moravské uzené, Krůtí rolka |
|
Uherský salám, Debrecínská pečínka |
|
Čabajská klobása, Uzená kýta |
|
Uzeninový nářez - mix |
|
|
|
Prosciutto di Parma s medovým melounem |
|
Coppa di Piacenza s dvěma druhy melounu |
|
Italská slanina |
|
|
|
Těstovinový salát "Frutti di Mare" |
|
Chobotnicový salát |
|
|
|
Anglický rostbeef marinovaný se zeleným pepřem s |
|
Rostbeefová rolka s křenovou pěnou, pomerančem a kiwi |
10 ks |
Svíčková "Wellington" pečená s pikantním kořením v listovém těstě |
|
Skládaná srnčí kýta na rozmarýnu servírovaná s brusinkami a exotickým ovocem |
|
Carpaccio z lososa sypané pravým Parmezánem |
|
Carpaccio z hovězí svíčkové s drceným pepřem, česnekem a plátky Parmezánu |
|
Carpaccio z modrohlava sypané pravým Parmezánem |
|
|
|
Plněný losos kanadský obložený citronem a sezónní zeleninou |
1 ks / cca 2kg |
Uzený losos |
|
Uzený mečoun |
|
Uzený halibut dekorovaný citrony |
|
Vařené chobotnice v rybím vývaru |
|
Žabí stehýnka marinovaná na česneku |
|
Variace čerstvých syrových ryb na způsob Sashimi var. 1 |
1 por /3,5 kg/ |
/halibut, losos, modrohlav, jumbo krevety, toasty, |
|
Žabí stehýnka marinovaná na česneku |
|
Marinované chobotničky |
|
Hostin studijní materiál část 2
04.05.2007
Mušle Svatého Jakuba |
|
|
|
Grónské krevety s kaparovým dresinkem v lehké majonéze s kapary |
|
Čerstvé ústřice zaledované s citronem |
10 ks |
Špíz s marinovanu obří krevetou |
|
|
|
Salát z čerstvé zeleniny s různými variacemi dresinků |
|
Mrkvový salát s pomeranči a rozinkami |
|
Kukuřičný salát s kápií a olivovým olejem |
|
Studené grilované cukety, lilek a sladké papriky |
|
Variace z čerstvého ovoce |
|
|
|
Hovězí Tournedos pečené s barevným pepřem |
30 por / |
Teplá uzená šunka /s kostí/ |
1 ks |
Lososový filet s krémovou omáčkou |
40 por / |
Zvěřinové ragú zjemněné brusinkami |
30 por / |
|
|
Bramborové pyré s listovým špenátem a česnekem |
30 por / |
Teplá zelenina |
30 por / |
Grilovaná cuketka |
10 por / |
Grilované papriky v ostrém koření |
10 por / |
Čerstvý listový špenát zjemněný smetanou |
10 por / |
|
|
Dresinky smetanové /kaviárový, koprový, bazalkový, s ořechy a nivou/ |
|
Hořčice, křen, nakládané okurky, nakládané cibulky, feferonky |
|
Francouzská bageta |
50 ks |
Chléb - kulatý |
2 ks |
Celozrnný chléb |
2 ks |
Tmavá bageta |
50 ks |
|
|
1/Dorty |
|
- Italské Marengo |
1 ks |
- Charlote di Pere - Hruškový dort |
1 ks |
- Tiramisu s lesními plody |
1 ks |
2/Miniatury |
|
- Variace sladkých minidezertů |
90 ks |
- Domácí minikoláčky |
|
|
|
Sekt Bohemia Regia Brut |
15 ks / |
|
|
Budvar 12° /lahvové/ |
40 ks / |
Clausthaler - nealkoholické pivo |
25 ks / |
|
|
Müller Thurgau |
15 ks / |
Veltlínské zelené |
10 ks / |
|
|
Rulandské červené |
10 ks / |
Svatovavřinecké |
10 ks / |
V ceně jsou započteny barmanské služby - míchání koktejlů různých barev a chutí |
|
|
|
Pepsi cola |
40 ks / |
Džus - pomerančový |
30 ks / |
Džus - ananasový |
30 ks / |
Džus - grepový |
30 ks / |
Mattoni - minerální voda |
100 ks / |
|
|
Káva Nestle |
100 por |
Čaj |
offer |
Horká čokoláda |
|
Cappuccino |
|
|
|
|
|
3/ MENU 900,- Kč/os. |
|
Rajčátko zdobené kaviárem a loupanými krevetkami |
10 ks |
Kaviárová pěna na okurkovém podstavci zdobená uzeným halibutem |
10 ks |
Salátová okurka zdobená křenovým žervé a uherským salámem |
10 ks |
Plněná okurka se zjemněným žervé a plátkem uzeného lososa |
10 ks |
Vajíčko se žloutkovou pěnou zdobené plněnou olivou |
10 ks |
Sardelová fáš na vajíčku s uzeným šprotem zdobená limetkou |
10 ks |
Paštička z listového těsta plněná lososovým tatarem a kapary |
10 ks |
Kachní vejce s pórkem a asijskou omáčkou |
10 ks |
|
|
Kuřecí galantýna s uzeným jazykem obložená křepelčími vajíčky |
|
|
|
Pražský dezert ze sýra a šunky zdobený koktejlovými třešněmi |
20 ks |
Sýrové kuličky obalené v čerstvých bylinkách |
5 ks |
Sýrová rolka se sardelovou pěnou |
5 ks |
Pikantní sýrová roláda |
|
Mozzarella s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou |
|
Uzený sýr |
|
Eidamská cihla s petrželkou |
|
Eidam s bazalkou |
|
Hermelín s pepřem a paprikou, cibulkou |
|
Ementál |
|
Balkánský sýr |
|
Sýrová mísa - mélange |
|
Sýrové mísy jsou dekorovány hroznovým vínem a jiným ovocem |
|
|
|
Šunka vepřová, Poličan, Herkules |
|
Drůbeží šunkový, Moravské uzené, Krůtí rolka |
|
Uherský salám, Debrecínská pečínka |
|
Čabajská klobása, Uzená kýta |
|
Uzeninový nářez - mix |
|
|
|
Prosciutto di Parma s medovým melounem |
|
Italská slanina |
|
|
|
Těstovinový salát "Frutti di Mare" |
|
Chobotnicový salát |
|
|
|
Anglický rostbeef marinovaný se zeleným pepřem s |
|
Rostbeefová rolka s křenovou pěnou, pomerančem a kiwi |
10 ks |
Svíčková "Wellington" pečená s pikantním kořením v listovém těstě |
|
Skládaná srnčí kýta na rozmarýnu servírovaná s brusinkami a exotickým ovocem |
|
Carpaccio z lososa sypané pravým Parmezánem |
|
Carpaccio z hovězí svíčkové s drceným pepřem, česnekem a plátky Parmezánu |
|
Carpaccio z modrohlava sypané pravým Parmezánem |
|
|
|
Plněný losos kanadský obložený citronem a sezónní zeleninou |
1 ks / cca 2kg |
Uzený losos |
|
Uzený halibut dekorovaný citrony |
|
Vařené chobotnice v rybím vývaru |
|
Žabí stehýnka marinovaná na česneku |
|
Žabí stehýnka marinovaná na česneku |
|
Marinované chobotničky |
|
|
|
Grónské krevety s kaparovým dresinkem v lehké majonéze s kapary |
|
Čerstvé ústřice zaledované s citronem |
10 ks |
|
|
Salát z čerstvé zeleniny s různými variacemi dresinků |
|
Mrkvový salát s pomeranči a rozinkami |
|
Kukuřičný salát s kápií a olivovým olejem |
|
Studené grilované cukety, lilek a sladké papriky |
|
Variace z čerstvého ovoce |
|
|
|
Hovězí Tournedos pečené s barevným pepřem |
50 por / |
Teplá uzená šunka /s kostí/ |
1 ks |
Kuřecí soté s krémovou omáčkou |
50 por / |
|
|
Bramborové pyré s listovým špenátem a česnekem |
30 por / |
Teplá zelenina |
30 por / |
|
|
Dresinky smetanové /kaviárový, koprový, bazalkový, s ořechy a nivou/ |
|
Hořčice, křen, nakládané okurky, nakládané cibulky, feferonky |
|
Francouzská bageta |
100 ks |
Chléb - kulatý |
2 ks |
Celozrnný chléb |
2 ks |
Tmavá bageta |
50 ks |
|
|
1/Dorty |
|
- Tiramisu s lesními plody |
1 ks |
2/Miniatury |
|
- Variace sladkých minidezertů |
90 ks |
- Domácí minikoláčky |
|
|
|
Sekt Bohemia Regia Brut |
15 ks / |
|
|
Budvar 12° /lahvové/ |
40 ks / |
Clausthaler - nealkoholické pivo |
25 ks / |
|
|
Müller Thurgau |
15 ks / |
Veltlínské zelené |
10 ks / |
|
|
Rulandské červené |
10 ks / |
Svatovavřinecké |
10 ks / |
|
|
Pepsi cola |
40 ks / |
Džus - pomerančový |
100 ks / |
Mattoni - minerální voda |
100 ks / |
|
|
Káva Nestle |
100 por |
Čaj |
offer |
Horká čokoláda |
|
Cappuccino |
|
|
|
|
|
4/ MENU 700,- Kč/os. |
|
Rajčátko zdobené kaviárem a loupanými krevetkami |
5 ks |
Kaviárová pěna na okurkovém podstavci zdobená uzeným halibutem |
5 ks |
Salátová okurka zdobená křenovým žervé a uherským salámem |
5 ks |
Plněná okurka se zjemněným žervé a plátkem uzeného lososa |
5 ks |
Vajíčko se žloutkovou pěnou zdobené plněnou olivou |
5 ks |
Sardelová fáš na vajíčku s uzeným šprotem zdobená limetkou |
5 ks |
Paštička z listového těsta plněná lososovým tatarem a kapary |
5 ks |
Kachní vejce s porkem a asijskou omáčkou |
5 ks |
|
|
Kuřecí galantýna s uzeným jazykem obložená křepelčími vajíčky |
|
|
|
Pražský dezert ze sýra a šunky zdobený koktejlovými třešněmi |
20 ks |
Sýrové kuličky obalené v čerstvých bylinkách |
5 ks |
Sýrová rolka se sardelovou pěnou |
5 ks |
Pikantní sýrová roláda |
|
Mozzarella s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou |
|
Uzený sýr |
|
Eidamská cihla s petrželkou |
|
Eidam s bazalkou |
|
Hermelín s pepřem a paprikou, cibulkou |
|
Ementál |
|
Balkánský sýr |
|
Sýrová mísa - mélange |
|
Sýrové mísy jsou dekorovány hroznovým vínem a jiným ovocem |
|
|
|
Šunka vepřová, Poličan, Herkules |
|
Drůbeží šunkový, Moravské uzené, Krůtí rolka |
|
Uherský salám, Debrecínská pečínka |
|
Čabajská klobása, Uzená kýta |
|
Uzeninový nářez - mix |
|
|
|
Tortellini s lehkou krémovou omáčkou ochucenou bazalkou |
|
Kořeněný těstovinový salát se sýrem, vejci a zeleninovým tatarem |
|
|
|
Anglický rostbeef marinovaný se zeleným pepřem s |
|
Rostbeefová rolka s křenovou pěnou, pomerančem a kiwi |
10 ks |
Svíčková "Wellington" pečená s pikantním kořením v listovém v těstě |
|
Hovězí uzený jazyk s jablečným křenem |
|
Mini řízečky z panenské svíčkové smažené ve vinném těstě |
|
Kuřecí miniřízečky v bylinkovém těstíčku |
|
Vepřová pečeně nadívaná sušenými švestkami a meruňkami |
|
|
|
Uzený losos |
|
Uzený halibut dekorovaný citrony |
|
|
|
Grónské krevety s kaparovým dresinkem v lehké majonéze s kapary |
|
|
|
Salát z čerstvé zeleniny s různými variacemi dresinků |
|
Mrkvový salát s pomeranči a rozinkami |
|
Kukuřičný salát s kápií a olivovým olejem |
|
Studené grilované cukety, lilek a sladké papriky |
|
Variace z čerstvého ovoce |
|
|
|
Teplá uzená šunka /s kostí/ |
1 ks |
Kuřecí soté s krémovou omáčkou |
100 por / |
|
|
Vařená rýže |
80 por / |
|
|
Dresinky smetanové /kaviárový, koprový, bazalkový, s ořechy a nivou/ |
|
Hořčice, křen, nakládané okurky, nakládané cibulky, feferonky |
|
Francouzská bageta |
100 ks |
Chléb - kulatý |
2 ks |
Celozrnný chléb |
2 ks |
Tmavá bageta |
50 ks |
|
|
Miniatury |
|
- Variace sladkých minidezertů |
100 ks |
- Domácí minikoláčky |
|
|
|
Sekt Bohemia Regia Brut |
15 ks / |
|
|
Müller Thurgau |
10 ks / |
Veltlínské zelené |
10 ks / |
|
|
Rulandské červené |
10 ks / |
Svatovavřinecké |
10 ks / |
|
|
Pepsi cola |
40 ks / |
Džus - pomerančový |
100 ks / |
Mattoni - minerální voda |
100 ks / |
|
|
Káva Nestle |
100 por |
Čaj |
offer |
Horká čokoláda |
|
Cappuccino |
|
Nabídka hostin – hotel Diplomat
V ceně je zahrnuto :
Svatební Suite ( použití od poledních hodin )
Láhev sektu na pokoj
Snídaně se sektem
Slavnostní svatební tabule
Zasedací pořádek, jmenovky a menu
Čtyřchodové svatební menu se svatebním dortem a kávou
Ozvučení a reprodukovaná hudba
Taneční parket
Návrh Menu
Paštika z králíka se salátovou kytičkou a ovocným chutnay
***
Svatební polévka z drůbežího masa s játrovými knedlíčky
***
Pečené jehněčí kotletky na bramborových kostičkách
dušených ve smetaně s karotkou a nočky z listového špenátu
***
Svatební dort
***
Káva espresso
Rádi rozšíříme Vaše svatební aranžmá o následující nabídku:
Pronájem „Oddacího salonku“ v hotelu Diplomat od Kč 3.000,- dle velikosti
/ k dispozici je hotelové kadeřnictví, květinářství, dekoratérka /
Ubytování pro svatební hosty za speciální cenu Kč 2.000,- / dvoulůžkový pokoj
(cena platná pro max. 5 pokojů, více pokojů dle dohody)
Svatební koláčky za Kč 290 ,- / kg
Svatební třípatrový dort dle vašeho přání Kč 3.000,-
Nápoje formou Open Bar Kč 460,- / osobu na 2 hodiny
Individuální buffetová nabídka na večerní občerstvení
Kč 790,- na osobu
Děti do 6 let zdarma, 6 – 12 let 50% sleva
Speciální nabídka:
Za Kč 200,- na osobu získáte svatební kytici a květinovou výzdobu svatební tabule
Na přání zajistíme svatební catering i mimo hotel.
Svatební balíček
V ceně je zahrnuto:
Svatební Suite ( použití od poledních hodin )
Láhev sektu na pokoj
Snídaně se sektem
Slavnostní svatební tabule
Zasedací pořádek, jmenovky a menu
Welcome drink a kanapky
Svatební Menu nebo Svatební Buffet
Digestiv
Třípatrový svatební dort
Svatební koláče
Oříšky, chipsy a olivy na stůl
Ozvučení a reprodukovaná hudba
Taneční parket
Návrh Menu
Bohemia Regia Brut
***
Studené kanapky na uvítanou
***
Slzička z lososa a candáta na zeleninovém lůžku
***
Houbové consomé s raviolkou plněnou hříbky a zázvorovou tyčinkou
***
Váleček z krůtího masa plněný bylinkovou fáší s omáčkou calvados,
bramborovými šiškami a restovanou růžičkovou kapustou
***
Dortík z bílé a tmavé belgické čokolády na zrcadle z malinové a mátové omáčky
***
Káva espresso
***
Digestiv - Moravská slivovice (5 letá)
Rádi rozšíříme Vaše svatební aranžmá o následující nabídku:
Pronájem „Oddacího salonku“ v hotelu Diplomat od Kč 3.000,- dle velikosti
/ k dispozici je hotelové kadeřnictví, květinářství, dekoratérka /
Ubytování pro svatební hosty za speciální cenu Kč 2.000,- / dvoulůžkový pokoj
(cena platná pro max. 5 pokojů, více pokojů dle dohody)
Nápoje formou Open Bar Kč 460,- / osobu na 2 hodiny
Návrh Buffetu
Aperitiv
Bohemia Regia Brut
Studené kanapky na uvítanou
Předkrmy
Marinovaná kuřecí prsíčka v zázvoru s řapíkatým celerem
Domácí teriny a paštiky s vinným rosolem
Variace listových salátů s opečenými proužky anglické slaniny
Grilovaný lilek,cuketa a sladká paprika po italsku
Variace uzených ryb z křenovým obláčkem
Karibský salát z mořského ovoce
Jemný salát ze sojových klíčků
Paleta malých minipředkrmů
Hlavní jídla
Pražská šunka od kosti s jablečným křenem
Špikovaná hovězí pečeně na smetaně s karlovarskými knedlíky a brusinkami
Krůtí roláda s jemnou nádivkou na zeleninovém ragů s houbami
Kuřecí nugetky smažené v bylinkové strouhance
Smetanové brambory a divoká rýže
Zeleninová rýže a americké pečené brambory
Sýr a moučník
Paleta tuzemských sýrů
Čerstvé ovoce s kapkou amareta
Griliášové parfait s vanilkovým šodó
Variace čokoládových a ořechových minidezertů
Sněhové nočky na zrcadle z lesního ovoce
Petit fours
Kč 1 150,- na osobu
Děti do 6 let zdarma, 6 – 12 let 50% sleva
Speciální nabídka:
Za Kč 200,- na osobu získáte svatební kytici a květinovou výzdobu svatební tabule
Na přání zajistíme svatební catering i mimo hotel.
Svatba "ALL INCLUSIVE"
V ceně je zahrnuto:
Svatební Suite ( použití od poledních hodin )
Láhev sektu na pokoj
Snídaně se sektem
Slavnostní svatební tabule
Zasedací pořádek, jmenovky a menu
Welcome drink a kanapky
Odpolední svatební menu a večerní svatební buffet
Digestiv
Svatební koláče a zákusky
Třípatrový svatební dort dle vašeho přání
Oříšky, chipsy a olivy
Ozvučení, reprodukovaná hudba a taneční parket
Návrh Menu
Bohemia Regia brut
***
Studené kanapky
***
Paštika z králíka a kachních jater s variací listových salátů s ořechovým
dresinkem a hruškovým salátem s kapkou sherry
***
Houbová šlehaná krémová polévka s krutony z bílého pečiva
***
Soté z kuřecího masa, pečeného lilku v lehké dijonské omáčce
s růžovým pepřem a šalvějovým risotem
***
Variace sýrů zdobených ovocem
***
Mini ovocné knedlíčky servírované s omáčkou z lesního ovoce a šlehané smetany
***
Káva espresso
***
Digestiv – D.O.M. Benediktine
Rádi rozšíříme vaše svatební aranžmá o následující nabídku:
Pronájem „Oddacího salonku“ v hotelu Diplomat od Kč 3.000,- dle velikosti
/ k dispozici je hotelové kadeřnictví, květinářství, dekoratérka /
Ubytování pro svatební hosty za speciální cenu Kč 2.000,- / dvoulůžkový pokoj
(cena platná pro max. 5 pokojů, více pokojů dle dohody)
Nápoje formou Open Bar Kč 460,- / osobu na 2 hodiny
Návrh Buffetu
Aperitiv
Bohemia Regia brut
Studené kanapky
Předkrmy
Domácí terinky a paštiky s ovocným chutnay
Andaluzký těstovinový salát s tuňákem,tomaty, salátovou okurkou a olivami
Máslové košíčky plněné krabím salátem surimi
Studená pečená kachní prsíčka a stehýnka dle staročeského receptu
Medailonky z uzeného jazyka a mozzarelly zdobené řapíkatým celerem
Těstovinový salát s krevetkami, olivami a česnekem
Terinka ze tří druhů sýrů a zeleného chřestu
Hlavní jídla
Telecí frikassé v kari – smetanové omáčce
Pražská šunka krájená od kosti s jablečným křenem
Kuřecí medailonky v pikantní marinádě
Špenátové knedlíčky v sýrové omáčce
Šťouchané brambory s opečenou cibulkou
Zeleninové placičky
Milánské risoto s houbami
Sýr a moučník
Paleta tuzemských sýrů
Variace minidezertů
Tiramisu dle našeho receptu
Salát z čerstvého ovoce
Studený jablkový koláč
Jahodový řez
Kč 1 690,- na osobu
Děti do 6 let zdarma, 6 – 12 let 50% sleva
Speciální nabídka:
Za Kč 200,- na osobu získáte svatební kytici a květinovou výzdobu svatební tabule
Na přání zajistíme svatební catering i mimo hotel.
Outdoor catering
Již 15 let nejlepší kvalita za rozumnou cenu!
Hotel nabízí širokou paletu cateringových služeb:
· garden párty
· barbecue párty
· soukromé a firemní večírky
· koktejly, recepce
· bankety, gala
· kolaudační párty
· catering u příležitosti různých kulturních či sportovních akcí (golf, team building,..)
· svatební hostiny
· oslavy výročí, narození, promoce,...
Naše nabídka zahrnuje občerstvení, personál, dopravu, květiny a jiné dekorace, hudební produkci,...
Nabídka setkání a konferencí v Hotelu zahrnuje jedinečnou kombinaci jednacích, společenských a ubytovacích prostor, doplněný moderním vybavením a špičkovou technologií, restaurací s denní i labužnickou kuchyní, bezchybnými službami a pečlivě vypracovanými programem pro manželky. Zajistíme vše tak, aby vaše akce byly opravdu mimořádné a nezapomenutelné.
U tohoto typu akce musíme pamatovat jednu na jednu věc, že účet platí objednavatel – hostitel a tudíž on zahajuje hostinu a zve hosty ke konzumaci. Proto musíme zamezit, aby kdokoli z hostů, odebíral pokrmy či nápoje z nabídkových stolů si individuelně odebíral pokrmy. Před zahájením akce předáme objednavateli dle objednávky rautové stoly a vyhotovíme o tomto doklad /dodací list/, který obě strany podepíši.
Servis welcomme drinku : jako wellcome drink se podává sekt nebo vermut v množství 10 cl, nutno počítat s nealko drinkem pro řidiče. Důležité je mít přesně spočítaný počet sklenek na objednaný počet hostů + 10% rezervu, neboť jedině tak zjistíme přesný počet hostů. Zabráníme tak případným nesrovnalostem, jestliže hostů přijde více, než li byl objednaný počet a můžeme včas reagovat
Účtování nápojů
Nápoje se u většiny akcí vyúčtují dle skutečné spotřeby. Z toho důvodu je potřeba v rozpočtu na akci vyčlenit určitý objem finančních prostředků právě na servis nápojů. Host musí však být předem seznámen s cenou za 1 porci podávaného sortimentu.
Další možnost je sjednání pevného počtu jednotlivých druhů nápojů za určitou cenu. Tyto se umístí na nápojový stůl a po spotřebování se již dále nedoplňují.
Nabídkové stoly : ústřední stůl- studené pokrmy, saláty
cukrářský stůl, teplý stůl - bufet, kávový bar, nápojový stůl, odkládací stoly
Povinnosti pracovníků : obsluha teplého a nápojového stolu, sklízení použitého inventáře, doplňování příborů, talířků a pečiva, sjednocování mís, udržování čistoty a pořádku na stolech
Garden party – zahradní slavnost : akce pořádaná v letních měsících v provozech s letní terasou nebo zahradou ve večerních hodinách. Osvícení lampiony a loučemi. Oblečení hostů je méně formální. Studený stůl + cukrářské výrobky, místo teplého bufetu – grilovaná masa(barbecue), nápojový stůl viz raut + pivo.
další info zkopírováno z http://www.bps-catering.cz/garden-party-barbecue/
neboli grilování a zahradní slavnost
Barbecue a garden party jsme si již všichni zařadili do našeho běžného slovníku i když bychom mohli říkat česky grilování a zahradní slavnost. Zatímco ostatní společenské akce mají mnohdy nějakou záminku, pod kterou se konají, garden party a barbecue žádnou takovou nepotřebují.
Pokrmy pro zahradní párty
Při zahradní párty nejde jen o grilování. Na obřích pánvích připravujeme španělskou paellu, americké brambory nebo chilské speciality pro milovníky ostrých pokrmů. Nejoblíbenější skladbou pokrmů bývají různé druhy masa, bílé klobásky, šunkové kýty, rybí špízy, čerstvé saláty a různé druhy barbecue omáček. Vynikající je také grilovaná zelenina. Točené pivo, domácí sladkosti a kvalitní víno zajistí spokojenost všech.
Prostředí a dekorace
Barbecue a garden party lze uspořádat ve vhodné zahradě či ve dvoře, kde se můžete v uvolněné atmosféře na čerstvém vzduchu dobře pobavit. Při přípravách zahradní párty je důležité promyslet zajištění stanů, hudby, zábavy pro děti, oblíbené jsou i soutěže s výhrami. Pro garden párty se dobře hodí balónková výzdoba a pro děti balonky plněné heliem.
River party : hostina s nabídkovým stolem viz garden party pořádaná na lodi spojená s okružní nebo výletní plavbou.
Five o clock tea – čaj o paté : forma pohoštění podávaného v mezinárodních hotelech v odpoledních hodinách pomocí nabídkového stolu. Studený bufet, deserty, teplé nápoje, ovocné š´távy.
Coffeebreak : forma pohoštění při kongresech nebo konferencích pomocí nabídkových stolů v oddělené místnosti do které se hosté přesunou během vyhrazené přestávky. Nahrazuje svačinu nebo přesnídávku. Sortiment : teplé nápoje, deserty, chlebíčky, minerálky, džusy
Číše vína : ekonomické, jednoduché pohoštění formou nabídkového stolu v trvání cca 30 minut ku příležitosti uvedení do provozu nové prodejny, firmy atd.
Vernisáž : výstava obrazů či fotografií v rámci které se podává jednoduché pohoštění : víno, džus, chuťovky.